torsdag 11 september 2014

Ode till en Sverigedemokrat.

Äldre vita män i T-shirts med "tufft" tryck de köpte av en knalle på idrottsföreningens höstmarknad förra året. De står på trappan till ett nergånget egnahemshus i utkanten av en mellanstor tätort och säger “Inga kommentarer”.

Blicken både skamsen och trotsig. Uppsynen så självsäker man bara kan vara om man vet att man inte riktigt förstår. Och i deras ansikten kan man läsa en historia om liv som kantats av konflikt. Med en fru som drog och tog barnen med sig. Med en bror som försvann över ett bråk om ett arv. Med en granne som ställt soptunnan på fel sida tomtgränsen. Med en chef som inte fattade någonting och arbetskamrater som la verktygen på fel ställe.

Och så fick de sparken eller sa upp sig. Och så började de sälja pellets, braskaminer eller bildelar i garaget. Och så slutade de att drömma om världen för att istället stänga den ute. Och så slutade hoppas på framtiden för att istället vilja tillbaka till ett förgånget tillstånd som aldrig fanns.

Och så fick de en fösrta PC, en 386:a genom facket -95. Och så fann de varandra på Torget, sen på Flashback, Avpixlat och i tidningarnas kommentarsfält.  För den stora platsen som är internet var så lätt att göra liten. Och där fick de de en roll. Och där fann de vänner. Och mest av allt fann de en fiende. En fiende de kunde älska att hata.

De började våga drömma igen. De började se hur de kunde få respekten de längtade efter. Hur de kunde betala tillbaka för oförrätterna, misslyckandena och ensamheten.

Och så kommer det en reporter. Och för en sekund får de strålglansen och uppmärksamheten de längtat efter. För en minut kan de berätta för det jävla PK-Sverige hur det egentligen ligger till. Om allt det som alla vet ”som bara läst lite grann” eller vad de vet som bara vågar ”ta reda på fakta”

Men när rampljuset de drömt om i duschen plötsligt dyker upp där på farstutrappen till det luggslitna shuset är allt han kan säga ”Inga kommentarer”


För mannen i T-shirt med tufft tryck glömmer aldrig en oförrätt. Men han kan inte minnas när han sist fick en kram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar