tisdag 4 oktober 2011

De dubbla niornas festival

Idag är det Cheung Yeung festival, en dag som traditionellt firas genom att gå upp på ett berg. Man kan också besöka sina förfäders gravar. Då kinesiska gravar ofta ligger på berg kan många förmodligen kombinera de båda aktiviteterna.
   Högtiden kallas också för de Dubbla Niornas festival, då den infaller den nionde dagen av den nionde månaden i den Kinesiska månkalendern. Man vill ju smälta in, och jag hikar gärna upp på ett berg, men innan man så där helt förbehållslöst ger sig iväg kan det ju vara intressant att veta lite om varför man ska upp på höjderna. Jag läser lite och förstår snart att denna högtid firar man egentligen inte, det handlar mer om en besvärjelse för att skydda sin familj. Nio är tydligen ett "yang-tal", och med två nior i rad blir det helt enkelt lite för mycket yang. Det är för att skydda sig mot detta elände man ska söka sig mot högre mark. Vill man vara än mer på den säkra sidan ska man dricka krysantemum-vin.
   Om någon tycker att detta låter konstigt vill jag lite försiktigt påminna om att vi i Sverige har en helgdag som firas till minne av att en kille för två tusen år sedan klev upp på en moln och åkte till himlen.
   Cheung Yang är tydligen också en lämplig dag för att vädra ut huset. Större delen av familjen Dahlberg har dock hitills valt att fira genom att hänga vid sina datorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar